Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Talous9.12.2019Suomalaiset lahjoittavat hyväntekeväisyyteen maltilla - yllättäen rikkaimmat rikkovat kehitystrendinEnemmistö suomalaisista lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta lahjoitettavat summat jäävät enintään muutamaan kymppiin kuussa. LähiTapiolan Arjen katsaus-kyselyssä satojen eurojen lahjoitussummat ovat todella harvinaisia.Lue lisää
Suomalaiset antavat rahaa hyväntekeväisyyteen mutta maltillisesti. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus-kyselyn mukaan enemmistö (51 %) vastanneista kertoi lahjoittavansa rahaa hyväntekeväisyyteen.Naiset ovat lahjoittajina innokkaampia kuin miehet. Kyselyn naisvastaajista peräti 60 prosenttia kertoi lahjoittavansa rahaa hyväntekeväisyyteen, kun miehistä näin tekee 43 prosenttia. Yli 65 –vuotiailla hyväntekeväisyyslahjoitukset ovat myös selvästi yleisempää kuin muilla. Peräti 68 prosenttia heistä ilmoitti tekevänsä hyväntekeväisyyslahjoituksia.Suomalainen lahjoittaa rahaa kuitenkin maltillisesti. Keskimäärin lahjoitukset rajoittuvat enintään pariin kymmeneen euroon kuussa.
Joka neljäs vastanneista kertoi lahjoittavan enintään kymmenen euroa kuussa. Vuositasolla kymmenen euron lahjoitus on yhteensä runsaat sata euroa. 11-20 euron lahjoituksia teki hieman enemmän kuin joka kymmenes vastaaja.
Sen sijaan yli sadan euron kuukausilahjoituksia tekee todella harva. Arjen katsaus-kyselyssä heitä oli vain pari prosenttia vastanneista.
Tulojen kasvu nostaa lahjoitusmääriäSelvää on, että hyvätuloisilla on mahdollisuus lahjoittaa enemmän rahaa kuin pienituloisilla. Mutta erittäin hyvätuloisistakaan vain ani harva lahjoittaa enempää kuin enintään parikymmentä euroa kuussa.-Kyselyn vastauksista voi muodostaa aika loogisen pääsäännön, että mitä paremmin itse tullaan omassa taloudessa toimeen, sitä useammin lahjoitetaan hyvinvointia myös muille. Säännön tosin murtaa kaikkein parhaiten toimeentulevat, sillä heistä alle puolet (47%, eli vähemmän kuin keskimäärin (51%)) lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, vaikka taloudellinen tilanne sen heille parhaiten sallisi, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro analysoi kyselyn tuloksia.Nummiaron mukaan tuloksista käy myös ilmi, että toimeentulon parantuminen kasvattaa lahjoitusmääriä. Näin käy, jos hyväntekeväisyys koetaan omien arvojen mukaiseksi.
Lapsettomat pariskunnat ovat keskimääräistä innokkaampia lahjoittajia. Sen sijaan yli viiden hengen talouksissa lahjoituksia tekee vain noin joka kolmas.Erilaiset väärinkäytösepäilyt ja muut selvitykset nostavat aika ajoin voimakasta keskustelua siitä, kuinka paljon hyväntekeväisyysrahoista todella menee tarkoitettuihin kohteisiinsa.Ekonomisti Nummiaron mielestä hyväntekeväisyyttä voi tarkastella samojen periaatteiden mukaisesti kuin sijoittamista.  Vaikka hyväntekeväisyydessä tavoitteet ovat toiset, monet sijoittamisen valintakriteerit pätevät hyväntekeväisyyteenkin.-Molemmissa kulut ovat tärkeitä. Liialliset kulut syövät suoraan lahjan hyödyistä tai sijoittamisessa sijoitustuotosta, Nummiaro sanoo.-Epäluottamus varojen kerääjään (rahankeräysrikokset) tai sijoituspalvelun tarjoajaan (sijoitustuotteiden pakkomyynti) saattavat rajoittaa intoa lahjoittaa tai sijoittaa. Myös läpinäkyvyys mietityttää molemmissa. Lahjoituksissa mietitään, mihin rahat käytetään ja mitä niillä saadaan aikaan ja sijoituksissa, missä rahat ovat kiinni ja ovatko ne sijoitettu vastuullisesti.LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1034 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kysely toteutettiin syyskuussa 2019. Kyselyn tulosten virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.
Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimmeAsiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.
Lue lisää
Ajankohtaista
Työelämä24.4.2025Kysely: Palkitseminen toisi säästöjä kuntiin ja hyvinvointialueille, mutta sen kehittämiseen ei ole aikaa65 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien ja hyvinvointialueiden johtajista ja luottamushenkilöistä piti organisaationsa palkitsemiskäytäntöjä riittämättöminä. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoi, että palkitsemisella voitaisiin lisätä tuottavuutta ja saavuttaa säästöjä. Esteenä on ajan ja taloudellisten resurssien puute.Ympäristö24.4.2025Ilmastoyhteisö vastaa pk-yritysten tarpeisiin viedä ilmastotyönsä vaikuttavammalle tasolleLähiTapiola on mahdollistanut lahjoituksillaan jo yli 500 pk-yritykselle maksuttoman osallistumisen Keskuskauppakamarin ilmasto-ohjelmaan. Suositun ilmasto-ohjelman jatkumoksi on nyt lanseerattu pk-yritysten Ilmastoyhteisö. Siihen voivat hakea yritykset, jotka ovat jo aloittaneet hiilijalanjäljen laskennan ja haluavat viedä ilmastotyönsä uudelle tasolle. Turvallisuus22.4.2025Miljoonien palovaroittimien vastuu siirtyy pian taloyhtiöille – samaan aikaan suuri osa suomalaisista ottaa tietoisesti riskejä, jotka voivat johtaa tulipaloonLähiTapiolan kotivakuutuksen vahinkotietojen mukaan palovahingot lisääntyivät viime vuonna. Kehityspäällikkö Teppo Rainingon mukaan pelastuslain uudistus parantaa palovaroittimien toimintavarmuutta, mutta ei poista asukkaan vastuuta palojen ennaltaehkäisyssä.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaSuomalaiset lahjoittavat hyväntekeväisyyteen maltilla - yllättäen rikkaimmat rikkovat kehitystrendinHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn