Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Maa- ja metsätalous3.7.2023Sähköpalojen riskit kasvussa maatiloilla – ”Aurinkopaneelien asennuksissa on paljon vikoja”Sähkö on yleisin maatilapalojen syttymissyy, ja ladattavien laitteiden ja aurinkosähköjärjestelmien yleistyessä riskit ovat kasvussa. Useimmissa onnettomuuksissa perussyynä on ihmisen huolimattomuus tai sähkölaitteen väärinkäyttö.
Suomen maatiloilla palaa keskimäärin joka toinen päivä. Yleisimpiä ovat sähkölaitteistoperäiset palot. Ladattavien laitteiden ja aurinkopaneelien yleistyessä tietyt riskit ovat kasvussa. Viime vuosina aurinkosähköjärjestelmistä on aiheutunut vuosittain kymmenkunta tulipaloa.− Aurinkopaneelien markkinat ovat kuumentuneet − ja niin myös osa paneeleista. Paneeleiden asennuksissa on kuitenkin paljon vikoja, eikä asentajilla ole usein edes asennuslupaa. Paloja ovat aiheuttaneet muun muassa kaapelistot, akustot, invertterit ja muut komponentit. Myös puuttuvia merkintöjä näkee hälyttävän paljon. Samoin piirustuksissa sekä asennus- ja varmennustarkastuksissa on puutteita, sanoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko.Pahimmillaan asennusvirheet voivat johtaa omaisuus- ja henkilövahinkoihin. Lisäksi myrskyt voivat vaurioittaa järjestelmää, ja siksi ne tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.Ladattavia laitteita yhä enemmän – tulipalovaara todellinenMaatilallisten arki on sähköistynyt kovaa vauhtia ladattavien laitteiden, kuten puhelinten, läppäreiden ja lukuisten akkukäyttöisten koneiden yleistyessä. Valtaosin laitteet toimivat moitteettomasti ja turvallisesti, mutta silloin tällöin tulee myös vikoja ja vaaratilanteita.− Ladattavissa aparaateissa ongelma on se, että vialliset akut ja laturit muodostavat ison tulipalovaaran. Aina vikoja ei näe päältä, ja siksi lataukset pitäisi aina tehdä palamattomalla alustalla ja ottaa ladattava laite irti laturista ja laturi seinästä, kun lataus on päättynyt, Raininko toteaa.Tällä hetkellä lataukseen suhtaudutaan hänen mukaansa vähän turhankin huolettomasti, vaikka lataamiseen liittyy aina riski. Muun muassa ylilataaminen, korkea lämpötila tai kolhu voivat aiheuttaa akkupalon. Useimmissa onnettomuuksissa perussyynä on ihmisen huolimattomuus tai sähkölaitteen väärinkäyttö.Paloturvallisuutta pyritään lisäämään maatalousyrittäjille suunnatun verkkokurssin muodossaMaatilapalojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiola ja MTK ovat yhdessä julkaisseet kesäkuussa paloturvallisuuden verkkokurssin. Kurssi valottaa keskeisiä paloturvallisuuteen liittyviä riskejä ja keinoja, joilla näitä riskejä voidaan välttää. Suuri painoarvo on sähkön aiheuttamien palojen torjunnassa.− Paloturvallisuus on osaamista ja tekoja. Siksi jokaisen maatilayrittäjän on hyvä kartuttaa ja kerrata osaamistaan, sanoo Raininko.Kurssi on tarkoitettu MTK:n jäsenille ja edellyttää kirjautumisen MTK:n OIVA-verkko-oppimisympäristöön. Osallistu täältä verkkokurssille.Verkkokurssin suorittaminen kestää noin 30 minuuttia. Kurssiin sisältyy lopputesti, jolla voi mitata, mitä kurssista jäi mieleen. Testin keskimääräistä paremmin pistein suorittaneiden kesken arvotaan puolivuosittain jauhesammutin.LähiTapiola on 5.–8.7.2023 mukana Okra-maatalousnäyttelyssä (osasto E49). Tule kuulemaan vinkkejä palo- ja sähköturvallisuudesta sekä testaamaan tietosi kesävisassa ja voit osallistua arvontaan. Ohjelmaa myös perheen pienimmille.
Ajankohtaista
Työelämä24.4.2025Kysely: Palkitseminen toisi säästöjä kuntiin ja hyvinvointialueille, mutta sen kehittämiseen ei ole aikaa65 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien ja hyvinvointialueiden johtajista ja luottamushenkilöistä piti organisaationsa palkitsemiskäytäntöjä riittämättöminä. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoi, että palkitsemisella voitaisiin lisätä tuottavuutta ja saavuttaa säästöjä. Esteenä on ajan ja taloudellisten resurssien puute.Ympäristö24.4.2025Ilmastoyhteisö vastaa pk-yritysten tarpeisiin viedä ilmastotyönsä vaikuttavammalle tasolleLähiTapiola on mahdollistanut lahjoituksillaan jo yli 500 pk-yritykselle maksuttoman osallistumisen Keskuskauppakamarin ilmasto-ohjelmaan. Suositun ilmasto-ohjelman jatkumoksi on nyt lanseerattu pk-yritysten Ilmastoyhteisö. Siihen voivat hakea yritykset, jotka ovat jo aloittaneet hiilijalanjäljen laskennan ja haluavat viedä ilmastotyönsä uudelle tasolle. Turvallisuus22.4.2025Miljoonien palovaroittimien vastuu siirtyy pian taloyhtiöille – samaan aikaan suuri osa suomalaisista ottaa tietoisesti riskejä, jotka voivat johtaa tulipaloonLähiTapiolan kotivakuutuksen vahinkotietojen mukaan palovahingot lisääntyivät viime vuonna. Kehityspäällikkö Teppo Rainingon mukaan pelastuslain uudistus parantaa palovaroittimien toimintavarmuutta, mutta ei poista asukkaan vastuuta palojen ennaltaehkäisyssä.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaSähköpalojen riskit kasvussa maatiloilla – ”Aurinkopaneelien asennuksissa on paljon vikoja”Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn