Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Työelämä3.3.2025Työnantaja, tunnethan työturvallisuuteen liittyvät vastuusi?Suomessa sattuu vuosittain yli satatuhatta työtapaturmaa. Monet vahingot olisivat ehkäistävissä järjestelmällisellä työturvallisuustyöllä. Asiantuntijamme kävivät webinaarissa läpi työturvallisuuden kulmakiviä, joita noudattamalla tärkeässä työssä pääsee helposti alkuun.
Viime vuosina Suomessa on tapahtunut vuosittain keskimäärin 115 000 työtapaturmaa. Yleisimmin vahingoittuminen aiheutuu liukastumisesta, horjahtamisesta tai kaatumisesta joko työpaikalla tai työmatkalla. LähiTapiolan henkilöriskienhallinnan johtava asiantuntija Timo Orava kertoo, että Suomen työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan vastaamaan työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta työssä, ja työnantajalla on velvollisuus ennaltaehkäistä työpaikalla sattuvia tapaturmia. Monilla yrityksillä on kuitenkin vielä työtä tehtävänä turvallisemman työkulttuurin rakentamisessa: – Suomessa ennaltaehkäisevässä työturvallisuustyössä on otettu viimeisen vuosikymmenen aikana isoja harppauksia eteenpäin, mutta toisaalta monilla yrityksillä, koosta riippumatta, on edelleen haasteita perusasioiden terävöittämisessä. Tietoisuuden lisäämistä tarvitaan esimerkiksi eri organisaatiotasojen vastuiden ja velvollisuuksien suhteen tai vaarojen tunnistamisessa ja riskien arvioinnissa, Orava sanoo.Hän muistuttaa myös, että turvallisen työpaikan eteen vaaditaan koko työyhteisön yhteisiä ponnisteluja. Työntekijöiden tulee noudattaa työnantajan määrittelemiä ohjeistuksia, ilmoittaa mahdollisista vaaratekijöistä ja toki poistaa ne, mikäli mahdollista. Lisäksi työntekijöillä on oikeus ja velvollisuus tehdä aloitteita, jotka parantavat työpaikan turvallisuutta. Kenelläkään ei ole oikeutta käyttäytyä epäasiallisesti tai häiritä työkavereita tai esihenkilöitä. Työturvallisuustyön aakkoset – tunnista riskit, laadi toimintaohjelma, perehdytä työntekijätTimo Orava kertoo, että työturvallisuustyön aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä. Alkuun pääsee varsin helposti. Nappaa tästä talteen Timon täsmävinkit työnantajalle:
  1. 1.
    Tunnista vaarat ja arvioi riskit: Työturvallisuustyön ensimmäinen askel on tunnistaa huolellisesti työpaikan haitta- ja vaaratekijät. Tämän jälkeen voit arvioida niihin liittyvät riskit. Prosessi antaa kokonaiskuvan työpaikan turvallisuuden ja terveyden tilasta sekä kehittämistarpeista.
  2. 2.
    Laadi työsuojelun toimintaohjelma: Työsuojelun toimintaohjelman laatiminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus ja käytännöllinen apu arkeen. Ohjelman tulee sisältää työterveys- ja työturvallisuustoiminnan ja henkilöstön työkyvyn ylläpitämisen tavoitteet ja lisäksi konkreettisia toimenpiteitä, vastuuhenkilöt ja aikataulut. Henkilöstöä tulee kuulla toimintaohjelmaa laadittaessa, ja ohjelman tulee olla henkilöstön saatavilla esim. intranetissä.
  3. 3.
    Perehdytä työntekijät, panosta työnopastukseen: Työntekijöille tulee järjestää riittävä perehdytys ja työnopastus turvallisiin työtapoihin. Tämä on myös osaltaan ennakoivaa turvallisuustoimintaa, joka ehkäisee työtapaturmia ja haitallista kuormittumista. Muista huolehtia riittävästä perehdytyksestä ja työnopastuksesta myös työtehtävien vaihtuessa. Kuten riskien arvioinneissakin, ota huomioon myös työntekijöiden yksilölliset erot ja edellytykset.
  4. 4.
    Tutki tapaturmien juurisyyt: Jos työtapaturma ennaltaehkäisevästä työturvallisuustyöstä huolimatta sattuu, pyri ottamaan siitä opiksi ja sitä kautta välttämään vastaavan tapahtuminen uudestaan. Tämä edellyttää riittävän huolellista tutkintaa ja juurisyiden löytämistä, jotta myös oikeat korjaavat toimenpiteet voidaan toteuttaa. Pyri ottamaan opiksi myös läheltä piti -tilanteista. Mieti myös, miten tapahtuneesta viestitään muualla organisaatioon.
Kuinka vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi tehdään? Mitä kannattaa huomioida työsuojelun toimintaohjelma rakennettaessa? Ja mikä on hyvän perehdytyksen salaisuus? Muun muassa näistä teemoista saat lisätietoa LähiTapiolan Työturvallisuuden kulmakivet -webinaarin tallenteelta.

Olethan tutustunut myös LähiTapiolan RiskiHelppiin? Löydät sieltä asiantuntijoidemme tuottamaa tai keräämää materiaalia yritysten ja organisaatioiden oman riskienhallintatyön tueksi.
Ajankohtaista
Työelämä24.4.2025Kysely: Palkitseminen toisi säästöjä kuntiin ja hyvinvointialueille, mutta sen kehittämiseen ei ole aikaa65 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien ja hyvinvointialueiden johtajista ja luottamushenkilöistä piti organisaationsa palkitsemiskäytäntöjä riittämättöminä. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoi, että palkitsemisella voitaisiin lisätä tuottavuutta ja saavuttaa säästöjä. Esteenä on ajan ja taloudellisten resurssien puute.Ympäristö24.4.2025Ilmastoyhteisö vastaa pk-yritysten tarpeisiin viedä ilmastotyönsä vaikuttavammalle tasolleLähiTapiola on mahdollistanut lahjoituksillaan jo yli 500 pk-yritykselle maksuttoman osallistumisen Keskuskauppakamarin ilmasto-ohjelmaan. Suositun ilmasto-ohjelman jatkumoksi on nyt lanseerattu pk-yritysten Ilmastoyhteisö. Siihen voivat hakea yritykset, jotka ovat jo aloittaneet hiilijalanjäljen laskennan ja haluavat viedä ilmastotyönsä uudelle tasolle. Turvallisuus22.4.2025Miljoonien palovaroittimien vastuu siirtyy pian taloyhtiöille – samaan aikaan suuri osa suomalaisista ottaa tietoisesti riskejä, jotka voivat johtaa tulipaloonLähiTapiolan kotivakuutuksen vahinkotietojen mukaan palovahingot lisääntyivät viime vuonna. Kehityspäällikkö Teppo Rainingon mukaan pelastuslain uudistus parantaa palovaroittimien toimintavarmuutta, mutta ei poista asukkaan vastuuta palojen ennaltaehkäisyssä.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaTyönantaja, tunnethan työturvallisuuteen liittyvät vastuusi?Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn