Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
NäkökulmiaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Olli HeikkinenTyöelämä27.1.2025LähiTapiolan riskikartoitus kertoo – yritykset erityisen huolissaan toimintaympäristön epävakaudestaLähiTapiolan asiantuntijat toteuttavat liiketoimintalähtöisiä riskikartoituksia keskisuurten yritysten johdon kanssa. Vuonna 2024 suurimmat yritysten tunnistamat riskit liittyivät epävakaaseen maailmantilanteeseen, kertoo LähiTapiolan riskienhallinnan johtava asiantuntija Olli Heikkinen.
Vuosi 2024 ei odotuksista huolimatta ollut kasvun vuosi Suomessa. Vaikka inflaatio hidastui merkittävästi, kuluttajien luottamus talouteen pysyi heikkona ja työttömyys kasvoi. Erityisesti julkinen talous oli alijäämäinen. Talouskasvua ei juuri nähty Euroopassakaan. Geopoliittiset riskit, kuten jatkuva Ukrainan sota, Lähi-idän kriisi ja jännitteet Kaukoidässä, vaikuttivat maailmantalouden kehitykseen.

Suurriskejä konkretisoitui ympäri maailmaa. Tulvat, myrskyt, kuivuus ja metsäpalot aiheuttivat merkittäviä tuhoja. Kyberuhat ja -hyökkäykset yleistyivät, ja lisääntynyt polarisaatio nostatti yhteiskunnallista levottomuutta.
Liiketoimintaympäristön muutokset haastavat kannattavuuttaKuluneen vuoden kartoituksissa yritysten useimmiten tunnistamia riskejä olivat liiketoimintaympäristöön, kuten kilpailu- ja markkinatilanteeseen ja suhdannevaihteluihin liittyvät riskit. Yritykset keskittyivät tämän hetken taloudellisen tilanteen ja kannattavuuden hoitamiseen. Inflaation heikkeneminen ei vielä näkynyt rahoituskustannuksiin tai rahoituksen saatavuuteen liittyvien riskien vähenemisenä.

Globaalin maailmantilanteen jännitteet, yhteiskunnan muutostrendit ja sääntelyn lisääntyminen koettiin myös usein uhkina, jotka edellyttävät varautumista ja toimintamallien kehittämistä. Näihin liittyy myös mahdollisuuksia, jotka saattavat vaatia organisaation strategian, johtamisen ja liiketoimintakyvykkyyden kehittämistä.
Yritykset huolissaan kyberuhistaKyberuhat nähdään edelleen merkittävänä huolenaiheena sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Yritykset varautuvat palvelunestohyökkäyksiin, kyberrikollisuuteen sekä yhä enemmän myös valtiollisten toimijoiden aiheuttamiin uhkiin. Tekoälysovellusten nopea kehittyminen nähdään yrityksissä mahdollisuutena, jota ei vielä täysin osata hyödyntää. Samalla tekoälyn nopea kehitys kuitenkin lisää kyberrikollisuuden uhkaa.

Uusien uhkien myötä myös sääntely on kehittynyt. EU:n NIS2-direktiivi pakottaa useat yhteiskunnan kriittiset toimijat varautumaan kyberturvallisuushäiriöihin entistä paremmin. Tietoturvariskit on integroitava osaksi yrityksen riskienhallintaa, ja tietoturvan ylläpitoon sekä tapahtumiin reagointiin on määritettävä prosessit. Merkittävistä poikkeamista tulee ilmoittaa viranomaisille. Velvoitteet koskevat välillisesti myös toimitusketjun osana toimivia yrityksiä, ja muutkin yritykset voivat ottaa oppia tietoturvallisuuden kehittämisessä direktiivin vaatimuksista.
Huoli henkilöstön jaksamisesta lisääntynytTaloudellisen tilanteen epävarmuuden myötä henkilöstön saatavuuteen liittyvät riskit yrityksissä ovat vähentyneet, vaikka osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön löytäminen on yhä haasteellista. Huoli henkilöstön hyvinvoinnista on sen sijaan lisääntynyt, sillä irtisanomiset, uuden henkilöstön palkkaamiseen liittyvä epävarmuus ja epäselvät kasvunäkymät lisäävät kiirettä ja henkilöstön työmäärää. Myös avainhenkilöriskit nähdään pk-yritysten ohuissa organisaatioissa edelleen merkittävinä.Reagointikyvyn ja riskienhallinnan merkitys korostuuVuonna 2025 yritysten on oltava valmiina reagoimaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin sekä arvioimaan strategiaansa ja toimintansa painopisteitä. Riskejä voidaan ennaltaehkäistä panostamalla tilannekuvan luomiseen ja riskienhallintaprosesseihin osana päivittäistä johtamista. Myös varautumisella ja varajärjestelyjen suunnittelulla on tärkeä rooli reagointikyvyn ylläpidossa. Uusien uhkien ja epävarmuuden tilanteessa on kuitenkin myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hyvällä riskienhallinnalla näihin on turvallisempaa tarttua.Merkittävimmät riskit, kaikki toimialat 2024 (Suomi)
  • Kilpailu- ja markkinatilanne, suhdannevaihtelut ↑
  • Tietoturvallisuus, kyberuhat ↑
  • Strategiaprosessi - toimeenpano ja johtaminen, organisaation kyvykkyys ↑
  • Poliittiset riskit, sääntely, yhteiskunnan muutostrendit ↑
  • Asiakkaat - kannattavuus, menetykset
  • Kannattavuuden heikkeneminen, kustannustaso, hintariski
  • Työhyvinvointi ja -turvallisuus ↑
  • Ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus ja osaaminen ↓
  • Avainhenkilöriskit ↓
  • Rahoituskustannukset ja rahoituksen saatavuus
  • Kumppaniriski - toimittajat, alihankkijat, sidosryhmät
Lähde: LähiTapiolan riskikartoitukset pk-yrityksille, N=31

Olli Heikkinen
johtava asiantuntija
LähiTapiola
Näkökulmia
Susa NikulaTyöelämä24.4.2025Voiko johtaja tehdä nelipäiväistä työviikkoa?Siirryin vuoden alussa tekemään nelipäiväistä työviikkoa LähiTapiola-ryhmän ihmisistä ja kulttuurista vastaavana johtajana. Päätöksestä kerrottuani olen saanut spontaanit aplodit ja onnitteluja rohkeudesta, mutta myös ”voimia ja jaksamista” -toivotuksia haastavassa tilanteessa. Reaktiot ovat yllättäneet minut, sillä ne huokuvat ennakko-oletusta: johtajan ei ole tapana huolehtia omasta hyvinvoinnistaan kuin vasta pakon edessä. Tästä ei kuitenkaan ole minun kohdallani kysymys. Miksi siis päädyin työaikaa lyhentämään ja mitä olen alkuvuoden aikana oppinut?Jyrki MäkeläTalous14.4.2025Klassiset sijoitusopit eivät vanhene – näin ne kantavat myös tullimyrskyissäMarkkinat ovat viime aikoina reagoineet odotettua rajumpiin kauppapoliittisiin linjauksiin. LähiTapiola Varainhoidon johtaja Jyrki Mäkelä muistuttaa vanhoista sijoitusopeista, jotka kantavat myös kriisien yli.Jari JärvinenTalous13.4.2025Kauppasodan talous- ja markkinavaikutukset: diilien tie vai eskalaatio?Kireät kauppasuhteet lisäävät epävarmuutta ja voivat muuttaa markkinoiden suuntaa merkittävästi. LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti Jari Järvinen tarkastelee kahta mahdollista skenaariota sekä niiden talous- ja markkinavaikutuksia.
Katso lisää näkökulmia
UutishuoneNäkökulmiaLähiTapiolan riskikartoitus kertoo – yritykset erityisen huolissaan toimintaympäristön epävakaudestaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn