Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pohjoinen29.11.2024Kenen vastuulla on, jos taloyhtiön sähköauton latauspisteessä sattuu vahinko? Kiireisen arjen keskellä kotona sijaitseva sähköauton latauspiste helpottaa elämää hurjasti. Tiedätkö, kenen vastuulla latauspiste on ja kenen vakuutuksesta sen mahdollisesti aiheuttamat vahingot korvataan? Korvausvastuuseen vaikuttaa esimerkiksi se, kuka latauspisteet on asennuttanut.
Usein innostumme siitä mitä muillakin on – oli sitten kyseessä naapurin uusi grilli, petsattu patio tai uudenkarhea sähköauto. Ensimmäisen sähköauton jälkeen taloyhtiön parkkipaikalle saattaakin pian pysäköidä useampikin sähkökäyttöinen menopeli. Sähkölatauspisteitä asennetaankin koko ajan enemmän sähkö- ja hybridiajoneuvojen yleistyessä. Kun sähköautojen lataustarve taloyhtiössä lisääntyy, taloyhtiön kannattaa harkita nykyisten autopaikkojen sähkötehon selvittämistä ja sähköautojen latausinfran rakentamista. Toisinaan taloyhtiö hoitaa latauspisteet osakkaiden autopaikoille, toisinaan taas asennus voi jäädä sähköautoilevan osakkaan tehtäväksi. Sähkö- ja hybridiajoneuvoja ladattava vain omalla latauspisteellään Tavanomaiset autonlämmityspistorasiat ja muut kotitalouspistorasiat eivät sovellu pitkäaikaiseen ja suuritehoiseen lataukseen, vaan sähköautojen lataamiseen on asennettava oma latauspisteensä. Sähköautojen lataaminen tuottaa toistuvaa ja suurta kuormitusta, ja usein autoa voidaan ladata esimerkiksi yön yli. Soveltumattoman pistorasian käyttäminen voi aiheuttaa ylikuumentumisen tai pahimmassa tapauksessa tulipalon. Ikääntyneiden pistorasioiden ja jatkojohtojen käyttäminen voivat aiheuttaa myös vakavan turvallisuusriskin.

Mutta mitä tapahtuu, jos latausasema kuitenkin ylikuumenee tai syttyy tuleen? Taustalla voi olla esimerkiksi sähköpiikki, asennus- tai käyttövirhe. Miten osakkaan tulee menetellä näissä tapauksissa?
Selkeä vastuunjako jo ennen asentamista Suomen Kiinteistöliiton taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan autonlämmityspistorasia ja sähkölatauspiste varusteineen ovat yhtiön vastuulla. Varusteisiin kuuluvat jalusta, pylväs, kotelo lukitus-, ohjaus- ja turvalaitteineen sekä sähkömittari.

Taloyhtiö voi halutessaan kuitenkin poiketa asunto-osakeyhtiölain mukaisesta vastuunjaosta ja siirtää omaa vastuutaan osakkaille yhtiöjärjestykseen tehtävällä kunnossapitovastuumääräyksellä.
Vastuun siirtäminen ei kuitenkaan tuo mukanaan automaatiota siitä, että siirretty vastuu toisi omaisuuden koti-irtaimistovakuutuksen piiriin.

Osakkaan on hyvä huomioida, että autopaikan sähkötolppa ei ole ehdoissa tarkoitettu asumiskäyttöä palveleva laite, eli se ei sisälly kiinteiden sisusteiden vakuutukseen.
  • Vakuutettuna on kuitenkin osakkaan muutostyönä asennuttama latauslaite (latausasema).
  • Yhtiön vastuulle jää latausinfra (sähkönsyöttö, kaapelointi, putkitus ja lataustolppa).
Tällöin vastuun kantavat niin osakas itse, kuin myös taloyhtiö. Taloyhtiö ei voi siirtää kokonaisvastuuta osakkaalle vahingoista, jotka aiheutuvat latauspistokkeen aiheuttamasta vahingosta.

Jos osakas päättää asennuttaa latauslaitteen itse, tulee hänen huomioida, että latauslaitteen hoitovastuu jää myös hänelle itselleen. Tällöin latauslaite on irtaimistovakuutuksen kohteena. Näissäkin tapauksissa mahdollinen kiinteistön palovahinko käsitellään lähtökohtaisesti asunto-osakeyhtiön kiinteistövakuutuksen kautta. Osakkaan tulee ladata ajoneuvo valmistajan ohjeiden mukaisesti, mm. lataukseen tarkoitetulla latausjohdolla ja sähköteholla. Jos tapauksessa on syytä epäillä osakkaan huolimattomuutta tai muuten itse aiheutettua vahinkoa, voidaan vahinko käsitellä osakkaan omasta vakuutuksesta.
Näin asennatte latauspisteen ja tarkistatte vastuut taloyhtiössä Jos sähköautojen lataustarve taloyhtiössä lisääntyy, ota latauspisteiden asentaminen keskustelunaiheeksi taloyhtiön kokouksessa. Tämän jälkeen voitte tutustua yhdessä Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukkoon sekä ohjeistuksiin sähköautojen latauspisteiden toteuttamiseksi (erillinen ohje).
  • Selvittäkää taloyhtiön nykyisten autopaikkojen sähköteho sekä mahdollinen latausinfran rakentaminen.
  • Jos taloyhtiö antaa luvan tilapäiseen lataukseen autonlämmityspistorasiasta, selvittäkää ensin laitteiden ja latauksen turvallisuus teettämällä kunnossapitotarkastus sähköalan ammattilaisella.
  • Tarkastakaa huolellisesti niin kiinteistöjen kuin osakkaiden vakuutusturvat.
  • Mikäli osakas päättää asennuttaa latauslaitteen itse, tulee hänen hakea taloyhtiöltä lupa asentamista varten.


Lisätietoja:
Kirsi Harri, korvausjohtaja
p. 040 3575 698
LähiTapiola Pohjoinen
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola VarainhoitoTalous25.4.2025Sijoitusrahastojen LähiTapiola Suoja ja LähiTapiola Korkomaailma osuudenomistajilleSijoitusrahasto LähiTapiola Suoja sulautuu LähiTapiola Korkomaailma Sijoitusrahastoon 5.6.2025. Sulautuminen ei edellytä osuudenomistajilta toimenpiteitä.LähiTapiola Lappi17.4.2025Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan tihutyöt voivat pian yleistyä Lapinkin metsissäHyönteistuhovahinkojen määrä on viisinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana koko Suomessa. Vaikka Lapin metsät näyttävät toistaiseksi säästyneen isoilta kirjanpainajatuhoilta, jokaisen metsänomistajan kannattaa ottaa tavaksi tarkistaa metsän kunto ja seurata kirjanpainajan jättämiä merkkejä keväisin ja kesän aikana.LähiTapiola Länsi-Suomi17.4.2025Liki joka viides länsisuomalainen reissaa vailla vakuutusta – ”Voi tulla kallis pääsiäisyllätys”Neljäsosa länsisuomalaisista on sairastunut ennen matkaa tai sen aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Silti lähes joka viides ei hanki matkavakuutusta tai vakuuttaa pelkät matkatavarat. Matkavakuutuksen vuosittaisista miljoonakorvauksista valtaosa aiheutuu terveydenhoitokuluista.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetKenen vastuulla on, jos taloyhtiön sähköauton latauspisteessä sattuu vahinko? Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn