Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu18.3.2025Kesärenkaiden vaihto edessä – tarkasta ensin nämä asiatKevät on loistavaa aikaa kesärenkaiden kunnon tarkistamiseen. Renkaasta on hyvä tarkistaa ikä, kuluminen, urasyvyys ja ilmanpaine.Tutustu autovakuutukseen
Auton renkaiden kunto tarkastetaan usein vain renkaiden vaihdon yhteydessä. LähiTapiola Pääkaupunkiseudun vahinkotarkastaja Anders Friman kuitenkin muistuttaa, että renkaiden kuntoa tulisi tarkkailla tätä useammin.

- Varsinkin keväällä kesärengaskauden alussa renkaiden kuluminen on nopeampaa tienpintojen ollessa karkeampia talven nastarengaskulutuksen vuoksi. Samoin kesällä mahdolliset helteet lisäävät jonkin verran renkaiden kulumista. Rengaskauden kuluessa kannattaakin tarkistaa renkaiden kulutuspinnan tilanne.
Kolikolla voit mitata urasyvyyden Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 mm. Suositeltu urasyvyys kesärenkaille on kuitenkin 3–4 mm. Renkaiden urasyvyyden voi mitata klassisella kolikkotestillä. Kuluneisuus tulee mitata renkaan keskeltä pääurien kohdalta ja siihen apuvälineeksi sopii Frimanin mukaan kahden euron kolikko.

- Kolikon hopeanvärinen reunus on noin 4 mm leveä. Jos reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, urasyvyys on yli 4 mm, ja rengas on edelleen sopiva arkikäyttöön. Tarkempaa mittausta varten kannattaa käyttää urasyvyystulkkia, jossa on millimetriasteikko.
Tarkasta ilmanpaineet säännöllisesti Toinen jälkitarkastus, joka on hyvä tehdä myös säännöllisesti, on ilmanpaineiden mittaus rengaspainemittarin avulla.

- Tarkka kuljettaja tarkistaa rengaspaineet kerran kuukaudessa, mutta uusilla renkailla tarkistus yleensä riittää parin kuukauden välein. Lämpötilan muutokset vaikuttavat siihen, että rengaspaineet eivät pysy täysin siinä, mihin ne on vaihdon yhteydessä asetettu.
Renkaan iällä on merkitystä Friman muistuttaa huolellisuudesta myös renkaiden kuntotarkastuksen tekemisessä.

- Pelkkä nopea vilkaisu ei kerro luotettavasti renkaiden kunnosta. Ilmanpaineen ja kulumisen lisäksi on tärkeää tarkistaa myös renkaiden ikä. Jos kesärenkaat ovat yli viisi vuotta vanhat, niiden suorituskyky ei enää vastaa uusien renkaiden tasoa. Esimerkiksi jarrutusmatka voi olla merkittävästi uutta rengasta pidempi, koska renkaat ovat kovettuneet ja kuluneet. Renkaan valmistusviikko ja -vuosi on aina merkitty sen kylkeen.
5 vinkkiä kesärenkaiden vaihtoon
  1. 1.
    Huhtikuu on kesärenkaiden vaihdon vilkkainta aikaa. Renkaiden vaihto kannattaakin ajoittaa sääolosuhteet ja omat ajotarpeesi huomioiden.
  2. 2.
    Vaikka monilta renkaiden vaihto onnistuu itse, on usein turvallisempaa jättää renkaiden vaihto ammattilaisille, erityisesti jos sinulla on sähköauto.
  3. 3.
    Muista tarkastaa kesärenkaiden vaihdon yhteydessä renkaiden yleiskunto ja urasyvyys (suosituksena noin 3–4 mm, tieliikennelain vaatima vähimmäisurasyvyys 1,6 mm).
  4. 4.
    Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen. Oikeat arvot rengaspaineille selviävät auton ohjekirjasta.
  5. 5.
    Kun kesärenkaiden vaihdon jälkeen niillä on ajettu noin 50–100 kilometriä, tarkasta myös renkaiden pultit ja tarvittaessa kiristä niitä lisää.
Valitse Suomen suosituin autovakuutusVertaile, mikä kaskovakuutus sopisi autollesi parhaiten ja osta vakuutus helposti verkosta.
Tutustu autovakuutukseen
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola VarainhoitoTalous25.4.2025Sijoitusrahastojen LähiTapiola Suoja ja LähiTapiola Korkomaailma osuudenomistajilleSijoitusrahasto LähiTapiola Suoja sulautuu LähiTapiola Korkomaailma Sijoitusrahastoon 5.6.2025. Sulautuminen ei edellytä osuudenomistajilta toimenpiteitä.LähiTapiola Lappi17.4.2025Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan tihutyöt voivat pian yleistyä Lapinkin metsissäHyönteistuhovahinkojen määrä on viisinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana koko Suomessa. Vaikka Lapin metsät näyttävät toistaiseksi säästyneen isoilta kirjanpainajatuhoilta, jokaisen metsänomistajan kannattaa ottaa tavaksi tarkistaa metsän kunto ja seurata kirjanpainajan jättämiä merkkejä keväisin ja kesän aikana.LähiTapiola Länsi-Suomi17.4.2025Liki joka viides länsisuomalainen reissaa vailla vakuutusta – ”Voi tulla kallis pääsiäisyllätys”Neljäsosa länsisuomalaisista on sairastunut ennen matkaa tai sen aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Silti lähes joka viides ei hanki matkavakuutusta tai vakuuttaa pelkät matkatavarat. Matkavakuutuksen vuosittaisista miljoonakorvauksista valtaosa aiheutuu terveydenhoitokuluista.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetKesärenkaiden vaihto edessä – tarkasta ensin nämä asiatHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn