Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Lappi24.11.2024Ladattavat sähkölaitteet ovat tiivis osa arkeamme - ladatessa unohtuu usein kuitenkin paloturvallisuusLadattavien sähkölaitteiden käyttö on yleistynyt nopeasti, ja ne ovatkin tiivis osa arkeamme. Ladattaviin laitteisiin liittyy aina tulipalon riski, mutta oikeilla lataustavoilla ja huolellisella valvonnalla vaaratilanteet ovat kuitenkin ehkäistävissä. Asiantuntija jakaa tärkeimmät vinkit ladattavien laitteiden turvalliseen käyttöön ja tulipalojen ehkäisyyn.
Kodit ovat täyttyneet arkea helpottavista sähkölaitteista, jotka usein toimivat ladattavalla akulla. Puhelimien ja tablettien lisäksi kotitaloudesta voi löytyä helposti yli kymmenen akulla toimivaa sähkölaitetta, jotka vaativat aktiivista lataamista.Laitteiden turvallinen lataaminen on olennaista. Yleisesti käytössä oleville litiumioniakuille on tavallista pieni lämpeneminen latauksen aikana. Mikäli akku kuitenkin kuumenee merkittävästi, turpoaa silminnähden tai levittää hajua ympäristöön, tulee lataaminen lopettaa välittömästi. Viallinen akku voi myös vuotaa tai laturin muuntaja voi pitää ääntä.- On melko tavallista, että sähkölaitteet jätetään lataukseen valvomatta. Esimerkiksi puhelimia ladataan hyvin yleisesti öisin ja isommat sähkölaitteet voivat olla vuorokauden ajasta riippumatta laturissa eri huoneessa tai jopa rakennuksessa. Pahimmat tuhot, joissa jopa koko rakennus on palanut, ovat syntyneet juuri niissä tilanteissa, kun laite on jätetty lataukseen yksin ja kukaan ei ole reagoimassa esimerkiksi mahdollisen oikosulun aiheuttamaan käryyn tai epätavallisiin ääniin, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela huomauttaa.Lataamisessa on hyvä käyttää aina valmistajan laitteen mukana toimittamaa tai suosittelemaa latauskaapelia ja adapteria. Lisäksi laitteita tulisi ladata kuivassa ympäristössä ja palamattomalla alustalla.- Olen kauhukseni joskus kuullut, että jotkut esimerkiksi sujauttavat latauksessa olevan puhelimen petauspatjan väliin yöksi. Tällöin laitteen akku kuumenee huomattavasti enemmän ja voi jo sen vuoksi mennä oikosulkuun sekä alkaa kärytä, Koskela kertoo.Useita laitteita pidetään latauksessa vuorokauden ympäri. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi kodeissa yleistyneet robotti-imurit. Vaikka useimmat modernit laitteet on suunniteltu turvallisiksi ja niissä on älykkäitä virranhallintajärjestelmiä, ne eivät ole kuitenkaan aukottomia. Koskelalta löytyy vinkki myös tällaisten laitteiden turvalliseen lataukseen.- Ahkerassa käytössä ja jatkuvaa latausta vaativien laitteiden kohdalla ajastaisin latauksen niin, että se toteutuu silloin, kun kotona oleskellaan tai laitteen halutaan olevan toiminnassa, Koskela vinkkaa.Parhaiten paloriskit ehkäistään noudattamalla laitteen käyttöohjeita ja välttämällä akun kolhimista. Tarvikelatureita tai muita muitakaan laitteita ei ole suositeltavaa tilata EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista, koska tällöin tuotteilla ei melko varmasti ole CE-merkintää, joka tarkoittaa sitä, että laite täyttää EU:n asettamat turvallisuusvaatimukset.- Huolestuttavaa on, että joskus vaarallisen laitteen käyttöä saatetaan jatkaa pitkäänkin ja esimerkiksi rikkoutunutta ja turvonnutta laitetta on voitu kursia kasaan teipillä, ja jatkaa sen käyttöä. Tämä voi olla hyvin vaarallista myös käyttäjälle itselleen, Koskela huomauttaa.
Mikäli vaaratilanne pääsee syntymään ja akku kuumenee, käryää tai pullistuu, irrota laite verkkovirrasta ja siirrä se turvalliseen paikkaan. Akkupalon sammuttamiseen toimii parhaiten vesi tai vaahtosammutin.
- Mikäli mahdollista, käryävä akku tai koko sähkölaite kannattaa sammutuspeitteen avulla upottaa esimerkiksi vedellä täytettyyn tiskialtaaseen tai sankoon ja viedä ulos paloturvalliselle etäisyydelle muusta omaisuudesta, sillä se saattaa syttyä uudelleen, Koskela kertoo.Näin voit ehkäistä ladattavien laitteiden paloriskejä
  • Käytä laitetta aina käyttöohjeen mukaan ja lataa vain sille tarkoitetulla, ehjällä laturilla. Varo kolhimasta akkua. Lopeta laitteen käyttö heti, jos se alkaa merkittävästi kuumeta tai pullistua.
  • Lataa aina palamattomalla alustalla ja paikassa, jossa ympärillä ei ole syttymisherkkää materiaalia ja ilmanvaihto on hyvä.
  • Ajasta ladattavien laitteiden lataus- ja käyttöaika kellokytkimien avulla tapahtumaan silloin, kun kotona ollaan. Älä pidä laitetta suotta laturissa.
  • Älä jätä ladattavia laitteita lataukseen erilliseen tilaan tai rakennukseen valvomatta.
  • Varmista palovaroittimen toimivuus. Kun palovaroitin on samassa tilassa ladattavan laitteen kanssa, se havaitsee nopeasti mahdollisen palon alun. Ovathan alkusammutusvälineet saatavilla?
  • Suosi laitehankinnoissa tuttuja brändejä, vältä tilaamasta EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista. Havaitessasi laitteessa vikaa, ota yhteyttä laitteen myyjään tai maahantuojaan.
    - Huom! Jos epäilet laitteen olevan vaarallinen tai tiedät akussa olevan vikaa, kerrothan siitä vastaanottavalle taholle, älä laita esinettä muun sähköromun joukkoon.
    - Vaaralliseksi koetusta tuotteesta voi ilmoittaa myös Tukesille, joka valvoo Suomen markkinoilla olevien sähkölaitteiden turvallisuutta. Lue lisää Tukesin sivulla.
  • Hätätilanteessa hälytä apua numerosta 112 ja varoita muita. Jos alkusammutus ei ole mahdollinen, poistu palavasta tilasta ja sulje ovet perässäsi.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola VarainhoitoTalous25.4.2025Sijoitusrahastojen LähiTapiola Suoja ja LähiTapiola Korkomaailma osuudenomistajilleSijoitusrahasto LähiTapiola Suoja sulautuu LähiTapiola Korkomaailma Sijoitusrahastoon 5.6.2025. Sulautuminen ei edellytä osuudenomistajilta toimenpiteitä.LähiTapiola Lappi17.4.2025Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan tihutyöt voivat pian yleistyä Lapinkin metsissäHyönteistuhovahinkojen määrä on viisinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana koko Suomessa. Vaikka Lapin metsät näyttävät toistaiseksi säästyneen isoilta kirjanpainajatuhoilta, jokaisen metsänomistajan kannattaa ottaa tavaksi tarkistaa metsän kunto ja seurata kirjanpainajan jättämiä merkkejä keväisin ja kesän aikana.LähiTapiola Länsi-Suomi17.4.2025Liki joka viides länsisuomalainen reissaa vailla vakuutusta – ”Voi tulla kallis pääsiäisyllätys”Neljäsosa länsisuomalaisista on sairastunut ennen matkaa tai sen aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Silti lähes joka viides ei hanki matkavakuutusta tai vakuuttaa pelkät matkatavarat. Matkavakuutuksen vuosittaisista miljoonakorvauksista valtaosa aiheutuu terveydenhoitokuluista.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetLadattavat sähkölaitteet ovat tiivis osa arkeamme - ladatessa unohtuu usein kuitenkin paloturvallisuusHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn